גם לכם לפעמים קורה שאתם מקבלים ספר מתכונים חדש וממש לא יודעים מאיפה להתחיל? כך קרה לי עם הספר המרהיב של יונתן רושפלד- "דגים". טוב הספר לא ממש חדש, אבל אצלי בבית הוא חדש.(אלכס קנה לי). בתור אחת שפשוט מתה על דגים, דיפדפתי בספר במשך לא פחות משבועיים (כן, כל יום), מפנטזת לי מה אכין מהספר: קבב פלמידה בפיתה.. שד ים בשומר ולימון.. (מה זה שד ים?? ) איילת ים מפולפלת.. (רק אני לא מכירה?? ), ואיך נשמע לכם: "דניס בחמאת אגוזי לוז"..בטח ממש טעים, לא? מרק דגים איטלקי עם שעועית לבנה וקרוטונים.. ואוו!

טוב אז שבועיים רק תיכננתי, עד שבוקר גשום אחד קמתי ורצתי לחנות הדגים.

החלטתי להתחיל עם שני מתכונים שנראו לי שווים במיוחד: בצלים צלויים במילוי דג ים ותבלינים וקציצות דגים בדלעת. (במקור: קציצות דגים בדלעת וזעפרן..)

המתכונים עברו הרבה שינויים שלי, בעיקר כי רציתי לחסוך בשמן, והתוצאות יצאו טעימות ולגמרי לא שיגרתיות!

בצלים צלויים במילוי דג ים ותבלינים (מתכון לכ-20 יחידות)

4 בצלים גדולים

למילוי:

2 בצלים בינויים קצוצים דק

חציל חתוך לקוביות של 1 ס"מ

300 גרם דג לבן טרי טחון (אני השתמשתי בתערובת של בורי ודניס)

4 כפות פירורי לחם

2 ביצים

תבלינים: נשמע הרבה, אבל זה עובד: כף מחוקה כמון, כפית מחוקה קינמון, כפית מחוקה זרעי כוסברה טחונים, מלח ופלפל לפי הטעם

חצי כוס פטרוזליה קצוצה

מעט עלי נענע קצוצים

רבע כוס צנוברים קלויים

מעט שמן זית

 ההכנה:

שוטפים את הבצלים וחורצים בכל אחד חתך עמוק עד לאמצע. מכסים במים ומבשלים לאחר רתיחה 20-30 דקות עד לריכוך. מצננים, מקלפים ומפרדים לגלדים- משתמשים רק בגלדים החיצוניים הגדולים של כל בצל.

מזהיבים במעט שמן זית את בצלי המילוי, מוציאים לצלחת נפרדת ומזהיבים את קוביות החציל. מכסים במכסה ומאדים עד לריכוך תוך כדי עירבוב (כ-10 דקות).מצננים מעט ומערבבים עם שאר חומרי המילוי. שומרים במקרר מכוסה כחצי שעה.

. מחממים תנור ל-200 מעלות.

ממלאים כל גלד בצל ומניחים בתבנית אפיה משומנת, מזלפים מעט שמן זית מעל וצולים בגריל 5-10 דקות.

אני הכנתי עם המנה הזו סלט פשוט של עדשים שחורות, עגבניה, כוסברה, לימון ושמן זית אבל גם נגיעה קטנה של לבנה מעורבבת עם טחינה גולמית היא פרטנר מצוין למנה המיוחדת הזו!

*אם נשאר מילוי, ניתן לטגן ממנו קציצות קטנות.. יוצא נהדר

קציצות דגים בדלעת (ההשראה- רושפלד, עם די הרבה שינויים שלי)

תבשיל מחמם שנהדר להגיש עם קוסקוס ביתי או אורז לבן:

 כ-23 קציצות:

לקציצות

1 ק"ג פילה דג לבן טחון (אני השתמשתי בתערובת של בורי ודניס)

1 בצל לבן קצוץ דק

1 כוס כוסברה קצוצה

3 שיני שום כתושות

1 כף כמון

1 כף כורכום

מלח ופלפל שחור גרוס

1 ביצה

מעט קמח לקימוח הקציצות

שמן קנולה לטיגון

רוטב:

חצי קילו דלעת חתוכה לקוביות של 2 ס"מ

2 בצלים פרוסים דק

כוס חומוס מבושל

1 כף כמון

1 כף פפריקה מתוקה

מעט מלח

חצי כפית- כפית פפריקה חריפה

כף סילאן

1 כוס כוסברה קצוצה

מיץ מ-2 לימונים (כדאי להתחיל מלימון אחד ואחר כך להוסיף אם רוצים)

ההכנה

מערבבים היטב את כל חומרי הקציצות מלבד הקמח והשמן. צרים קציצות שטוחות ומניחים לשעה במקרר.

בסיר רחב ושטוח מחממים מעט שמן זית ומזהיבים את הבצל. לאחר כמה דקות מוסיפים את הדלעת והחומוס, מערבבים, מוסיפים את התבלינים ו-3 כוסות מים קרים. מכסים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-10 דקות. מוסיפים מיץ לימון וסילאן ומכבים את האש. טועמים ומתקנים תיבול.

מחממים במחבת רחבה שמן לטיגון הקציצות. מקמחים את הקציצות ומטגנים עד להזהבה יפה מ-2 הצדדים. מניחים על גבי נייר סופג, מחזירים את הרוטב לאש נמוכה ומוסיפים את הקציצות המטוגנות לסיר עם הרוטב, להתבשל יחד כחצי שעה. מגישים עם קוסקוס ביתי. (או אורז.. או לחם לבן טרי..אבל קוסקוס הכי מתאים!)

 

המגוון בספר עצום, והטעמים עוצמתיים ולא שיגרתיים.. ספר בהחלט מעורר השראה ומסקרן.. אני כבר מתחילה לתכנן את הפעם הבאה..